Meteen naar de inhoud

Zo stel je een sterk cv op!

Mine Aydin

Gepubliceerd op 17 Augustus

Hoi, welkom bij de vierde blog van Axiflex!

Deze week wil ik jullie meenemen in mijn interessegebied, namelijk cv’s! 

Mijn naam is Mine Aydin en ik ben sinds maart 2021 werkzaam als recruiter bij Axiflex. 

Ik snuffel elke dag in cv’s van potentiële kandidaten en het leek mij daarom leuk om hierover te bloggen. Ben jij nieuwsgierig naar tips en tricks over het opstellen van een goed en sterk cv en hoe een recruiter jouw cv bekijkt en beoordeelt? Lees dan gauw verder!

Wat is een CV en waar dient het voor? 

Het Curriculum Vitae betekent letterlijk ‘levensloop’ in het Latijn. Met levensloop wordt er in het werkveld niet bedoeld wanneer jouw eerste tandjes door zijn gekomen (alhoewel ik dat wel erg grappig zou vinden), maar je loopbaan en ijsbrekers. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld studies en werkervaring, hobby’s of een persoonlijke anekdote die jouw karakter typeert.

Soms vragen kandidaten of het echt genoodzaakt is om een cv toe te sturen in het kennismakingsstadium. Het antwoord hierop is: nee, dat is voor een kennismakingsgesprek niet altijd genoodzaakt. Echter, het werkt als recruiter wel een stuk prettiger als deze wel direct wordt aangeleverd! Zo kunnen wij stapsgewijs langs de kenmerken van een profiel en de eisen van een vacature lopen. Daarnaast krijgen wij een beter beeld van de kandidaat en of het een potentiële match kan zijn. Soms is het nog onduidelijk wat de kandidaat heeft gedaan in het verleden en daarom worden er specifieke vragen over een cv in sollicitatiegesprekken gesteld. Om dat op voorhand al te tackelen, neem ik jullie mee naar het screeningsproces en de stappen die gezet moeten worden om een ijzersterk cv op te stellen!

Wat is belangrijk in een cv?

Ik vind het zelf prettig om te lezen wat de werkzaamheden van de kandidaat zijn geweest en toevallig weet ik dat mijn collega Gabriëlla Meijer, dat ook erg kan waarderen.

Tip 1: maak je werkzaamheden zo breed mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen: 

Naam bedrijf en datum opdracht 

Functie

• Taak 1 

• Taak 2

• Taak 3 

Methodiek en tools: 

Daarnaast kun je opleidingen, systeemkennis, talen, trainingen en vaardigheden benoemen in je cv. 

Tip 2: houd de vacature waarvoor je solliciteert erbij en noem de overeenkomsten als eerst. Voorbeeld: je solliciteert voor een functie waar ze brede kennis van Excel verwachten. De gouden tip is om dus onder het kopje ‘systeemkennis’, Excel bovenaan te benoemen, zodat degene die jouw cv screent in één oogopslag ziet dat jij voldoet aan deze eis. 

Een opkomende vraag zou nu kunnen zijn: ‘Maar moet ik dan mijn cv elke keer aanpassen?’. Mijn antwoord hierop is: JA!

Tip 3: pas je cv aan naar de functie. Dit doe je simpelweg alleen om de bovengenoemde reden. Je kunt geen onwaarheden op je cv zetten, dus snap ik ook dat het niet vanzelfsprekend is om je cv aan te passen. Echter, je kunt wel de relevante informatie voor een functie naar voren halen en daar de focus op leggen in je cv. 

Hoe maak je jouw cv pakkend?

In eerste instantie is het leuk om sfeer rondom een kandidaat te kunnen ‘proeven’. Hierom is het goed om een korte en persoonlijke introductie te schrijven over wie jij als persoon bent.

Tip 4: maak het persoonlijk. Het is leuk om een beeld te krijgen van wie jij als kandidaat bent.

Tip 5: denk na over jouw USP (Unique Selling Point).

Je kunt jouw werkzaamheden opsommen in jouw cv, maar een andere tip is om de gevraagde competenties te motiveren.

Tip 6: motiveer jouw competenties die overeenkomen met de vacature. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik ben communicatief vaardig, omdat ik gedurende mijn loopbaan regelmatig in contact ben geweest met mensen, zowel intern als extern. Ik heb in leidinggevende functies evaluatiegesprekken gevoerd.’ Zo geef je aan dat je communicatief vaardig bent en je geeft meteen een voorbeeld waar dat uit blijkt, win-win!

De lay-out mag je zelf beslissen. Dit verschilt per persoon en om eerlijk te zijn wordt niemand daarop beoordeelt; bij Axiflex in ieder geval niet. Meningen over foto’s op een cv kunnen nog wel eens verschillen. Of jij dit wil, ligt uiteindelijk bij jezelf. Ik vind het persoonlijk wel leuk om een foto te zien en anders zoek ik je wel op via LinkedIn!

Het is wel belangrijk om alles duidelijk te benoemen en hier komt al bijna de laatste tip:

Tip 7: houd je niet per se aan 1 A4. Je mag echt wel uitgebreid vermelden wat je hebt gedaan en wie jij bent!

Tot slot is het goed om jouw cv te versturen als bestand dat niet bewerkt kan worden.

Tip 8: stuur je cv als pdf-document toe. Dit ziet er netjes uit en zo voorkom je dat jouw cv verschuift als iemand anders het opent.

Door: Mine Aydin