Meteen naar de inhoud

5 gezonde, makkelijke en smakelijke maaltijden tijdens werktijd!

Stef Knibbeler

Gepubliceerd op 17 Juni

Het is soms lastig om een gezonde, smakelijke maaltijd te vinden, om tussen je werkzaamheden te eten. Je wilt er niet te veel tijd aan kwijt zijn en het moet makkelijk en lekker zijn..

Vaak kies je dan al snel voor de meer ongezonde/toegankelijke snack zoals koekjes, opwarm maaltijden of zoutjes. Deze ongezonde snacks met veel suiker, zout of andere slechte nutriënten, geven je geen verzadigd gevoel en kunnen je zelfs een energiedip geven. Dit kan ten koste gaan van je productiviteit tijdens je werkzaamheden. Je bent sneller versuft, sloom en ervaart weinig energie! 

Ik geef je daarom mijn favoriete maaltijden mee, die makkelijk en gezond zijn om tussen je werkzaamheden door te eten. Ze zitten laag in suiker, waardoor je een suikerdip voorkomt. Ze zijn rijk aan vezels, waardoor je eerder een verzadigd gevoel hebt en minder “cravings” ervaart.

  1. Volkoren wrap met kip en komkommer 

Mijn eerste maaltijd en ook mijn favoriet is de (groente)wrap met kipfilet reepjes en komkommer. Zoals ik al aangaf: geen hele spannende of moeilijke maaltijd maar wel lekker en effectief.

Voor de wrap zou je kunnen kiezen voor een volkoren wrap!
Hier zitten meer vezels in, waardoor je dus eerder een verzadigd gevoel krijgt. Ook stimuleren ze een goede spijsvertering en verminderen het risico op darm/maag ziektes.

Een lekkere variatie op de volkoren wrap, zijn de groentewraps. Wel bevatten deze iets meer suikers, dus ze zijn zeker niet gezonder dan de volkoren wraps. Mijn favorieten zijn de wortel wrap en de bieten wrap!

Als beleg houd ik van kipfiletreepjes, maar je zou ook kunnen kiezen voor kalkoenfilet. Kalkoenfilet heeft het voordeel dat het weinig tot geen vetten bevat ten opzichte van kipfilet. Beiden zijn rijk aan eiwitten! 

Als laatste voeg ik er vaak komkommer aan toe. Komkommer kan het net een wat frissere smaak geven. Daarnaast bevat komkommer nauwelijks calorieën en bestaat voor 80 procent uit water. Dat scheelt je al weer extra water drinken, om op het eind van de dag aan je 2 liter water te komen! 

  1. Gepofte spelt/tarwe met havermelk

Mijn tweede maaltijd is ook een hele lekkere en gezonde maaltijd. Een bakje met havermelk met gepofte spelt of tarwe. Het voordeel van havermelk is dat het meer vezels en eiwitten bevat. Daarnaast bevat het ook extra vitamines A, D en  het is een rijke bron van calcium. 

Waarom ik graag voor gepofte spelt of tarwe ga, is omdat het volume veel groter is als het gepoft is. Hierdoor lijkt het alsof je meer binnen krijgt ten opzichte van normale spelt of tarwe. Je hebt dus een voller schaaltje en kan voor je gevoel meer eten met hetzelfde aantal calorieën! Ook zijn beide varianten rijk aan vezels, wat weer resulteert in een verzadigd gevoel. 

  1. Rijstwafels met carpaccio

De derde maaltijd is ook een hele lekkere maaltijd. Het zijn rijstwafels met carpaccio. Rijstwafels bevatten weinig calorieën en het suikergehalte is minimaal. Een gezonde koolhydraatbron dus.

Carpaccio is naast dat het heel lekker is ook gezond. Rood vlees is namelijk rijk aan vitamine B en is een natuurlijke bron van creatine. Creatine voorziet de spieren van energie. Ben je dus een sportfanaat en ga je na het werk wel eens sporten, dan kan dit voordelig werken! 

Een lekkere aanvulling op carpaccio is vaak een dressing, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Let op: overdrijf het niet met deze extra’s! Ze bevatten namelijk veel vetten en extra suikers. Gebruik deze elementen dus als aanvulling en laat ze niet overheersen.

  1. Spelt crackers met avocado en cherrytomaatjes

Mijn vierde favoriete maaltijd zijn de spelt crackers met avocado. Ook de spelt crackers bevatten veel vezels, weinig tot geen suikers maar zijn toch lekker smaakvol. Avocado bevat “goede vetten” oftewel onverzadigd vetten en is rijk aan proteïne. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterol in je bloed, wat hart en vaatziektes kan voorkomen. Cherrytomaatjes of komkommer zijn een lekkere frisse aanvulling en rijk aan water! 

 

  1. Proteïne toetje

Eiwitten vormen een belangrijke bouwstof voor je lichaam en geven je energie. Vaak zit er een aparte smaak aan eiwitrijke voeding, maar proteïne toetjes kunnen heel lekker zijn! Je hebt ze in allerlei verschillende smaken.

Echter moet je wel goed opletten of het toetje dat je kiest hoog in suikers zit. Verraderlijk is soms dat er op de verpakking staat dat een toetje veel eiwitten bevat, maar tegelijkertijd ook veel suikers. Kies dus voor een proteïne toetje met zo min mogelijk suikers! 

Goedkoper ben je zelfs nog uit door een bakje magere franse kwark of turkse/griekse yoghurt te eten. Voor mij persoonlijk zijn de proteïne toetjes met smaakje wel favoriet!

Al met al zijn dit gezonde, verantwoorde en makkelijke maaltijden, die ik regelmatig tijdens mijn werkdag consumeer. Naast dat je met je werkzaamheden op je werk productief bezig bent voor je werkgever, ben je zo ook productief bezig voor je eigen gezondheid, win-win!