Meteen naar de inhoud

The metaverse is coming..

Maarten Kasanmoerawi

Gepubliceerd op 17 December

– Forbes, 5 juli 2020

Door de rebranding van Facebook als Meta is “metaverse” het nieuwste buzzwoord in business en technologie. Mark Zuckenburg ziet de metaverse als de opvolger van het mobiele internet en gaat de komende jaren miljarden investeren. Facebook is niet de enige met een metaverse. Bedrijven zoals Epic Games (Fortnite), Microsoft en Roblox zien de metaverse als de volgende stap in de evolutie van het internet. 

Mijn allereerste virtual ervaring was 15 jaar geleden in Second Life, een vroege versie van de metaverse.
Vanaf dat moment wist ik dat dit de toekomst van het internet zou worden, maar dat een echte doorbraak wel lang op zich kon laten wachten. Voor degenen die het niet kennen: Second Life is een virtuele wereld waar mensen als avatar rondlopen. Second Life kent een eigen economie waarin je goederen en diensten kan verhandelen tegen echt geld. De gebruikers van Second Life hebben sinds 2003 met bijna 2 miljard virtuele objecten een handel van zo’n 500 miljoen dollar per jaar gecreëerd. Serieuze getallen in een wereld die je niet kunt aanraken.

Waar komt de term metaverse vandaan?
Auteur Neal Stephenson bedacht de term ‘metaverse’ in zijn sciencefictionroman ‘Snow Crash’ uit 1992. In de roman gebruiken mensen digitale avatars om de online wereld te verkennen als een manier om te ontsnappen aan een dystopische realiteit.

De term metaverse is een combinatie van twee woorden, “meta” en “vers”. Meta is een voorvoegsel dat voorbij of transcenderen betekent, terwijl vers verwijst naar het universum. De metaverse speelt zich of op het internet en omvat verschillende 3D-werelden waar mensen via avatars zich kunnen verplaatsen en communiceren.

Ook bij Galaxy Game Studio (onderdeel van Axiflex) hebben we de afgelopen 2 jaar gewerkt aan een eigen metaverse. We werken met een team van programmeurs, 3D artists en game developers vol overgave aan een virtuele wereld met als één doel: create global social impact.
In ons eigen metaverse draait het om het welzijn van de gebruikers. Ik word ontzettend blij als ik denk aan de onbegrensde mogelijkheden die het platform gaat bieden aan gelijke kansen en virtuele banen voor mensen die in armoede leven, muzikanten en kunstenaars die binnen een paar klikken hun eigen event kunnen organiseren en voor een wereldwijd publiek kunnen optreden.

De metaverse is volop in ontwikkeling en onvermijdelijk voor de toekomst van internet, online entertainment, fashion, educatie en last but not least armoedebestrijding.

#metaverse #virtualreality

door Maarten Kasanmoerawi