Meteen naar de inhoud

Sportschool combineren met werk?

Stef Knibbeler

Gepubliceerd op 19 mei

We kennen het allemaal wel: zondagavond goede voornemens hebben om de volgende dag na werk naar de sportschool te gaan. En dit patroon de hele week proberen door te zetten. Toch zullen velen zich erin herkennen dat dit een loze belofte is naar jezelf. Wanneer je terugkomt van je werk en lekker op de bank ploft, is er toch een stemmetje in je hoofd dat het een heel goed idee vindt om daar lekker de hele avond te blijven zitten. Je hebt immers een zware werkdag gehad die toch intensiever verliep dan verwacht. Ook is het opeens heel makkelijk om nog heel veel andere ijzersterke redenen te bedenken voor waarom je toch niet naar de sportschool hoeft en beter even een avondje rust kan pakken. Best raar eigenlijk, want gisterenavond had je hier een hele andere gedachte over. Hoe houd je de gedachte en plannen van deze zondagavond toch wel vast en zorg je ervoor dat deze sportplannen wel te realiseren zijn? Voor mij helpen de volgende tips bij het behouden van deze motivatie.

Mijn allereerste en meest effectieve tip is het maken van een reservering. Vanwege de corona periode moet je bij veel sportscholen sowieso al reserveren voor een sportafspraak. Dit is een effectief middel om jezelf sport garantie te geven. Door de avond van tevoren te reserveren voor een specifiek tijdstip in de sportschool, staat er een concreet moment op de dag vast. Op deze manier is het voor jezelf duidelijker en makkelijker om wel te gaan. Als je namelijk niet reserveert, staat er ook niks vast, waardoor ‘niet gaan’ wel heel makkelijk wordt.

Daarbij heb ik nog een stok achter de deur! Maak niet alleen de afspraak om met jezelf te gaan sporten, maar probeer om met iemand anders af te spreken. Wij als mensen hebben vaak de behoefte om afspraken met anderen eerder na te komen dan afspraken met onszelf. Door dus samen met iemand te gaan sporten, moet je naast het nakomen van de gereserveerde sportafspraak met jezelf, ook de sportafspraak met de ander nakomen. Een ander voordeel hiervan is vaak wederzijdse motivatie. Door elkaar te motiveren wordt het makkelijker om te gaan!

De volgende tip is heel simpel maar o zo effectief. Door simpelweg je sportspullen mee te nemen naar werk, ben je bewust en onbewust al bezig met de sportafspraak die na je werk gepland staat. Wanneer je na je werk je werkspullen in je tas doet, zie je de spullen zitten en herken je de link naar de sportafspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Ook heeft dit als voordeel dat je meteen vanuit werk door kan naar de sportschool. Er is dus geen moment meer aanwezig, waarin je die heerlijke bank van thuis ploft en jezelf moet verzetten om er weer uit te komen. Dat moment bewaar je lekker voor na het sporten. Een heerlijke beloning om naar uit te kijken 😉

Do the thing and you will get the energy to do the thing. Een uitspraak van Ralph Waldo Emerson. De quote slaat op het vermijden van uitstelgedrag. Geef jezelf simpelweg geen tijd om na te denken of de situatie te heroverwegen. Actie! En nadat je actie hebt ondernomen zal je zien dat je het in je hoofd allemaal veel groter had gemaakt dan het daadwerkelijk was. 

Weet jij trouwens de reden waarom je überhaupt wilt gaan sporten? Dit klinkt misschien als een domme vraag, maar veel mensen hebben geen concrete reden of doel om voor te gaan sporten. Wil je afvallen? Wil je lekker je hoofd leegmaken? Of wil je meer spieren kweken? Door een concreet doel voor jezelf te bepalen, wordt het makkelijker om een eindbeeld te creëren waar je met dit sporten naartoe werkt. Dit kan een bepaald gewicht op de weegschaal zijn of een bepaald fysiek dat je wil bereiken! Maak de reden concreet en je zal minder weerstand ervaren om naar de sportschool te gaan!

De laatste maar misschien wel de belangrijkste tip: maak gebruik van de kracht van gewoontes! Doordat wij als mensen bepaalde dingen consistent en langdurig terug laten komen in ons dagelijks patroon, creëren we voor onszelf een gewoonte. Het creëren van een gewoonte schommelt tussen de 21 en 40 dagen. Wanneer de gewoonte voor sporten gecreëerd is, zal je weinig tot geen weerstand meer ervaren om naar de sportschool te gaan. Het klinkt gek, maar het zal bijna moeilijker worden om niet te gaan, dan om wel te gaan! 

Ik kan je trouwens nog iets beloven: door te sporten zal je lekkerder in je vel zitten en kan je alle chaos van werk even relativeren. Je komt in een andere en ontspannen omgeving waar je je energie kwijt kan en de volgende dag weer met goede en frisse zin richting je werk kan!

door: Stef Knibbeler