Meteen naar de inhoud

Roadtrip Europa (Deel 1)

Gabriëlla Meijer

Gepubliceerd op 20 Juni

Met de vakantieperiode weer in zicht, steeds meer mensen die gevaccineerd worden en geel gemarkeerde landen, is het nog aantrekkelijker om na te denken over een vakantie in het buitenland.

Vorig jaar waren er genoeg landen geel, waardoor ik samen met mijn partner een ontzettend mooie roadtrip heb gemaakt die ik graag met jullie deel ter inspiratie! Je kunt dit gebruiken voor een korte citytrip of voor een langere vakantie.

Ons budget lag rond de €1500,00 – €1700,00 per persoon, inclusief benzine, tolwegen, hotels en eten en drinken voor 15 dagen. Met de app ‘Wie betaalt wat’ konden we goed bijhouden hoeveel we hebben uitgegeven per persoon. 

Je kunt natuurlijk minder uitgeven om voor budget hotels te kiezen waar je je eigen eten kunt klaarmaken. Wij kozen voor ietwat luxere hotels, omdat je na een lange autorit en de hele dag wandelen wel toe bent aan goede nachtrust!

In totaal zijn we door 10 landen heen gereden in 15 dagen:

1. Hamburg – Duitsland

2. Zweden – Malmö, Helsingborg

3. Denemarken – Kopenhagen

4. Duitsland – Berlijn

5. Polen – Krakow, Auschwitz

6. Tsjechië – Praag

7. Oostenrijk – Brennerpas 

8. Italië – Verona, Bardolino (Gardameer), Milaan, Menaggio, Porlezza (Luganomeer)

9. Lichtenstein, Vaduz

10. Zwitserland – Zurich

11. Duitsland – Todtnau (Rodelbaan)

Van tevoren hadden we een route uitgestippeld, maar hebben nauwlettend de covid-maatregelen en besmettingen per dag in de gaten gehouden, zodat we onze route konden aanpassen wanneer dat nodig was. De Reisapp van Rijksoverheid, de ANWB en Google hebben hier goed bij geholpen. Naast alle adviezen was en is het ook van belang om keuzes te maken op basis van gezond verstand.

Ook is het handig om een powerbank mee te nemen en een goede smartphone om apps te downloaden, waarmee je makkelijk een elektrische step of fiets op straat kunt huren.

In dit eerste deel neem ik jullie mee naar Hamburg, Malmö, Helsingborg, Kopenhagen en Berlijn.

We beginnen bij onze eerste stop:

 

1. Rotterdam – Hamburg (Duitsland)

Verblijf: Sylc. Apartmenthotel – Serviced Apartments https://www.sylc.de/ 

Diner-tip: Burgerlounge, vlakbij hotel https://www.burgerlounge.de/

We waren vroeg vertrokken om aan het begin van de middag te arriveren bij het hotel in Hamburg. Na even kort relaxen en onze spullen te hebben gedropt zijn we naar Hamburg-Mitte gereden. We hebben de auto geparkeerd op een betaalbare parkeerplek (Google) en zijn zo de stad in gelopen.

In de meeste Europese steden huur je gemakkelijk een elektrische step om in no-time aan de andere kant van de stad te zijn. Hiermee kun je gemakkelijk alle hoogtepunten in een dag bekijken.

Hamburg-Mitte Hier kun je heerlijk wandelen en de verschillende bouwstijlen ontdekken van de stad. 

Speicherstadt Zeker een aanrader om doorheen te lopen om de echte Hamburgse sfeer te ervaren. Een wijk vol oude magazijnen/warenhuizen die omgebouwd zijn naar appartementen. Als je van architectuur houdt is dit zeker een plek die je moet bezoeken!

Elbphilharmonie Hamburg Is gratis te bezoeken. Een heel apart gebouw, van buiten en van binnen! Vanuit dit gebouw heb je toegang tot de verdieping waar je de stad van bovenaf kunt bekijken. Dit is zeker een aanrader!

 

2. Hamburg (Duitsland) – Malmö (Zweden)

Verblijf: Best Western Plus Hotel Noble House (met sauna, ontbijt en gratis fietsen!)

https://www.bestwestern.nl/booking-path/hotel-rooms/best-western-plus-hotel-noble-house-malmo-88158

Via Denemarken zijn we richting Malmö gereden. We hebben hier geen stops gemaakt, behalve dan een toiletstop, omdat we via Denemarken weer terug zouden gaan.
We hebben voor deze rit gekozen om natuurlijk de wereldberoemde Öresund brug over te steken uit de serie “The Bridge”. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de tol voor deze brug €62,00 is en je daarna ook nog terug moet. Of het ’t waard is? Zeker!

Eenmaal over de grens werden we binnen tien minuten begroet door, hoe kan het ook anders, IKEA! Niet veel later kwamen we aan in Malmö en zijn we direct naar het hotel gereden. Na de spullen weer gedropt te hebben, konden we met de fietsen van het hotel Malmö verkennen en hebben we een aantal onvergetelijke hotspots ontdekt.

De kust van Malmö, waar je uitkijkt op Denemarken en de Öresund brug, is er een badplaats waar mensen na hun werk of school een duik nemen in de zee en baantjes zwemmen. Het is iets wat bijna alle inwoners van Malmö doen en het maakt dan ook niet uit wat voor weer het is. 

Vanaf de badplaats heb je uitzicht over een gedeelte van de stad en de Turning Torso’s.

Direct aan de badplaats is er een groot park met strand, waar de volgende dag sportieve workshops werden gehouden en waar de locals sporten en koffie drinken.
In Malmö hing er een hele relaxte sfeer, wat denk ik heel sprekend is voor Zweden.

’s Avonds hebben we in het hotel nog gebruik gemaakt van de sauna en hadden we de plannen voor de volgende dag doorgenomen.

axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_Oresund brug
axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn_6

 

3. Malmö – Helsingborg

Vanuit Malmo besloten we nog een stadje te bezoeken: Helsingborg.
Een oud klein stadje met een oude poort genaamde Terrace Stairs en kasteel Karnän. We zijn daarna nog gaan wandelen door het Slottshagens lekplats en Rosenträdgården. Na de wandeling hebben we weer een elektrische step gepakt om naar de kust te rijden en wat te drinken, voordat we richting Kopenhagen zouden gaan. Een middagje in Helsingborg is genoeg om je even te vermaken.

axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn_5

 

4. Helsingborg – Kopenhagen (Denemarken)

Verblijf: CPH Studio Hotel http://cphstudiohotel.dk/

In Kopenhagen besloten we om een hotel te nemen met keuken om zelf te koken. Het hotel verhuurde ook fietsen, waar we ook gebruik van hebben gemaakt.
We zijn naar het centrum gefietst en eenmaal aangekomen in Nyhaven met de bekende gekleurde huisjes, hebben we voor een guided tour te water gekozen. Dit is wel echt een aanrader, omdat je eigenlijk daarna kunt beslissen wat je van dichtbij wil zien.

Nyhavn Voor de gekleurde huisjes en de rondvaart.

Den Lille Havfrue Oftewel, de Kleine zeemeermin. Een ontzettend klein beeld, maar wel echt leuk om af te kunnen strepen.

Fredrikskerk De mooiste kerk die wij zijn tegengekomen tijdens de hele roadtrip.

Kastellet Een fort waar je overheen kunt wandelen.

Amalienborg Waar elke dag de wisseling van de wacht te zien is om 12:00 uur, dit hebben we per toeval meegemaakt. Het is dan ook gelijk een tip om Amaliehaven te bezoeken. Een prachtige tuin met een geweldige fontein.

Ronde Toren Waar je helemaal omhoog kunt lopen tot je misselijk bent!

In de avond zijn we nog naar het pretpark Tivoli midden in de stad gegaan, wat echt een onvergetelijke ervaring was! Ze hebben namelijk een zweefmolen waar je tot ver boven de stad rondzweeft, met een prachtig uitzicht over de hele stad. Als tip is het handig om een unlimited ticket te kopen, omdat dat goedkoper is dan losse kaartjes voor alle attracties.

axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn_4
axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn_3

 

5. Kopenhagen – Berlijn (Duitsland)

Verblijf: Holiday Inn Berlin-Alexanderplatz, an IHG Hotel https://www.ihg.com/holidayinn/hotels/nl/nl/berlin/beraz/hoteldetail

Diner-tip: Kokio, Korean Fried Chicken

Tijdens onze ritten probeerden we natuurlijk ook mooie stops te maken.
Onderweg naar Berlijn zijn we gestopt bij Stevns Klint (UNESCO Werelderfgoed). Dit is een klif waar een kerkje op gebouwd staat, maar waar de achterkant van ingestort is. Je kunt het kerkje nog steeds in en je kunt via een stijle trap naar beneden om de klif goed bekijken. Het is een adembenemend stukje natuur, wat het echt waard is om te bezoeken.

We zetten onze rit voort naar Gedser om de ferry naar Rostock te pakken. We moesten nog even wachten tot de ferry aankwam, dus was het een goed moment om alvast wat te eten bij Toldcaféen Gedser. Van buiten een eenvoudige snackbar, waar ze een bijzonder lekkere kibbeling serveren!

De ferry oprijden ging snel en zonder problemen. Eenmaal aangekomen in Rostock was het weer volgas de autobahn op en waren we ’s avonds alweer in hartje Berlijn!
We besloten om de avond rustig te houden en uit te rusten, zodat we de volgende dag genoeg energie hadden om Berlijn door te fietsen met de Donkey Bikes.

In Berlijn is er genoeg te zien, dus ik zal kort opsommen wat interessante spots zijn voor een kort bezoek:

Fernsehturm

Berliner Dom Zeker een bezoek binnen waard!

Reichstagsgebäude

Brandenburger Tor Kom hier vroeg, zodat je een foto kan maken zonder toeristen.

Großer Stern Via een tunnel kun je dit bouwwerk van dichtbij bekijken en beklimmen.

Holocaustmonument

Gendarmenmarkt

Charlies Checkpoint

Topographie des Terrors Een gratis museum waarbij je de gehele geschiedenis van de stad leert kennen en een gedeelte van de muur kunt bekijken.

The Wall Museum

East Side Gallery Hier kun je langs struinen en de streetart bekijken

axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn_2
axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_foto_berlijn

Dit is tot nu toe al een hele leuke trip voor bijvoorbeeld een mid-week weg. Het is ook leuk om langer op sommige plekken te blijven, om de stad echt te leren kennen.

De volgende keer neem ik je mee naar Krakow, Auschwitz, Praag en de Brennerpas naar Italië!

Stay safe!

Door: Gabriëlla Meijer