Meteen naar de inhoud

Roadtrip door Europa (deel 2)

Gabriëlla Meijer

Gepubliceerd op 16 Augustus

Voor sommigen is de vakantie nog in zicht of moet deze nog gepland worden. Ik hoop dat het tweede deel van de roadtrip (lees deel #1) je inspireert voor nieuwe ideeën qua vakantie of citytrip. Vorige keer gingen we door Hamburg, Malmö, Helsingborg, Kopenhagen en Berlijn. In deze blogpost vier ik mijn verjaardag in Polen, om precies te zijn in Krakau.

1. Berlijn (Duitsland) 🇩🇪 → Krakau en Auschwitz (Polen) 🇵🇱

Verblijf: Angel Apartament https://www.booking.com/hotel/pl/angel-apartament.nl.html 

Diner: Albertina Restaurant, Michelin 2020 https://albertinarestaurant.pl/en/albertina-2/ 

Voor mijn verjaardag zouden we aankomen in Krakau, Polen. De rit naar dit stadje was een hele bijzondere. Aan de weg was namelijk niks gedaan sinds 1930. Je kunt je misschien voorstellen hoe een snelweg uit 1930 er 90 jaar later uit ziet. Harder dan 70 km/u konden we niet, vanwege de hobbels en gaten in de weg. Dit zou nog wel een paar uurtjes duren.

Polen is alles wat je verwacht zodra je het land binnenrijdt. Vooral veel platteland en eenzame oude huisjes. Tot je de stad in komt. Krakau had bijna iets sprookjesachtig. Parkjes met kronkelige weggetjes en oude lantaarnpalen met ornamenten. Op sommige hoeken stonden straatmuzikanten, wat een magisch gevoel gaf toen de avond viel. 

Op het plein in Krakau stonden verschillende koetsen met prachtig versierde paarden. Met de koets kon je een rondrit maken door de stad. Wij hadden nogal trek dus sloegen dit over. Voor mijn verjaardag mocht ik kiezen waar we gingen eten en aangezien de prijzen vergeleken met de euro erg laag zijn, gingen we naar een wat chiquer restaurant, waar ze bijzondere gerechten serveerden met Poolse invloeden. Zoals een gazpacho met koeientong en de poolse dim sum: Pierogi.

Krakau is een fantastische oude stad met veel karakter en een zeker sprookjes gehalte.

Dag twee was een anders beladen dag. We vertrokken vroeg richting het concentratiekamp in Auschwitz. Er wordt gezegd dat het concentratiekamp binnen korte tijd zal vergaan in verband met achterstallig onderhoud en gebrek aan geld om het te blijven onderhouden.

We wilden daarom deze plek nog graag bezoeken, ook omdat dit onze geschiedenis is geweest.
Natuurlijk weet je dat wat je te wachten staat erg zal zijn, maar om nog zo duidelijk fysieke resten te zien van het concentratiekamp geeft een beangstigend gevoel. Dat dit heeft kunnen gebeuren is ondenkbaar in onze kleine veilige wereld en het feit dat het heeft plaatsgevonden is onvoorstelbaar. 

Ook al heb je niks met de Tweede Wereldoorlog, dit is een plek waarbij je leert waar mensen toe in staat kunnen zijn, zowel op een negatieve als positieve manier.

2. Auschwitz (Polen) 🇵🇱 → Praag (Tsjechië) 🇨🇿

Verblijf: https://www.hotelastoria.cz/en/ 

Diner: Lokale pizzeria

Na afloop van de tour in Auschwitz zijn we bij het restaurant van het kamp gaan eten. Het eten was vullend en gaf ons weer energie om direct door te reizen naar Praag. We hadden de ochtend tour en waren rond 14:00 uur al klaar. Naar Praag rijden zou zeker wel 8 tot 9 uren duren, dus we zouden tegen de avond aankomen. 

Niet lang nadat we de grens over waren, werden we ingehaald door politie. We waren vergeten een vignet te halen.

Met een roadtrip moet je wel voorbereid zijn op urenlange files door vooral wegwerkzaamheden. De file naar Praag zou ons zo erg vertragen door een ongeluk met meerdere vrachtwagens en de normale file, dat we een provinciale weg hebben genomen. Tip: download meerdere navigatie apps op je telefoon, zodat je alle mogelijke routes te zien krijgt. Google maps, Flitsmeisters en de levensreddende app Waze, werken alle drie prima, maar in sommige landen en in bepaalde files is het wel fijn om verschillende mogelijkheden te zien.

‘s Avonds kwamen we aan in Praag en zijn we na een douche door de stad gaan wandelen. Toen had COVID Praag nog niet in haar greep, maar konden we al wel zien dat het niet lang zou duren. Het nachtleven was nog volop op gang en de restaurants waren druk. Ik denk dat dit de allerlaatste keer is geweest dat we geen anderhalve meter afstand hebben kunnen houden.
We wilden graag eten bij Kantyna, maar dat was zo druk dat we direct zijn omgedraaid en bij een lokale pizzeria zijn gaan eten.

De volgende dag hebben we fietsen gehuurd en zijn we door de stad gaan fietsen. Eerste stop was bij het Astronomisch uurwerk van Praag, waar we net op tijd waren om de apostelen uit het klokje te zien verschijnen. Daarna zijn we naar de Praagse burcht gefietst. Het was een flinke klim met een fiets zonder versnellingen, maar bij aankomst konden we genieten van het uitzicht van de stad en de prachtige burcht. Na dat bezoek zijn we door parkjes langs het water gefietst en hebben we genoten van de adembenemende stad. 

Op het einde van alle punten die we graag wilden zien, trok de lucht donkergrijs en raceten we naar het Dansende huis. Toen zijn we zo snel als we konden terug gefietst naar de fietsverhuurder en nog geen minuut hiervan verwijderd kwamen we terecht in de stortbui.
Na onszelf afgedroogd te hebben zijn we nog naar een groot winkelcentrum gegaan: Palladium.

Dag twee was een rit naar de grens waar we een goedkoop hotel hebben gepakt en nog goedkoper hebben gegeten bij Bernard Pub U Jezera. Het eten was geweldig, de prijzen nog beter en de sfeer gezellig. 

Er stond ons weer een lange weg te wachten, want we zouden niet mogen overnachten in Oostenrijk omdat we in de afgelopen 10 dagen in Zweden waren geweest. We moeten dus het smalste punt van Oostenrijk vinden om direct door te rijden naar Italië.

3. Praag (Tsjechië) 🇨🇿 - Innsbruck/Brennerpas (Oostenrijk) 🇦🇹

Voordat we grens over gingen hebben we snel nog een laatste toiletstop gemaakt. Ik kwam erachter dat we over de Brennerpas zouden gaan richting Verona. De rit zou een uurtje duren, dus dat was goed te doen.
Omdat deze rit eigenlijk niet gepland was en vanuit pure noodzaak genomen moest worden, hadden we ons niet georiënteerd op waar we zouden uitkomen.
Niet lang, nadat we Italië binnen kwamen rijden werd ik wakker gemaakt in de bijrijdersstoel met een prachtig uitzicht vanuit de bergen, de Dolomieten. De prachtige natuur is adembenemend en het is bijna ongelooflijk hoe diep de dalen zijn en het berggebied leek wel oneindig in de verte. Een prachtige reis naar onze volgende bestemming!

We hebben ons laten verrassen en dat had heel goed uitgepakt!

In de volgende blog vervolgen we de roadtrip door Italië, Liechtenstein, Zwitserland en Duitsland!

Fijne vakantie toegewenst!