Meteen naar de inhoud

Een leven zonder telefoon?

Stef Knibbeler

Gepubliceerd op 19 mei

De laatste jaren is het telefoongebruik enorm toegenomen. Alle nieuwe media en online platforms spelen in op het verkrijgen van jouw aandacht en proberen jou als telefoongebruiker te verleiden om deze aandacht zo lang mogelijk vast te houden.

Kijk alleen al naar de talloze opties op social media platforms als Instagram, Tiktok, Snapchat en Whatsapp die in de afgelopen periode zijn toegenomen. Van filters tot korte video’s (reels), tot likes op berichten en posts. Alles is zo ingericht om jou op korte termijn voldoening te geven. 

Heel leuk allemaal, maar toch kan dit fataal worden voor je productiviteit en focus. Iedere keer een melding krijgen verstoort je focus en haalt je uit je workflow. Kijk maar eens naar jouw dagelijkse schermtijd en hoeveel van deze schermtijd is ingericht op social media. De gemiddelde schermtijd van alle nederlanders is momenteel twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon en verwachting is dat dit aankomende jaren alleen maar zal toenemen. Dat is per week bijna een hele dag die je spendeert op je telefoon en dan heb ik het nu slechts over het gemiddelde. Dit zal in jouw geval misschien wel het dubbele zijn.

Ik geef je graag een paar tips om je telefoongebruik te beperken, zodat je meer productiviteit uit jouw tijd kan halen. Al beperk je jouw telefoongebruik met slechts een uur per dag, kan je dat uur toch mooi besteden aan iets nuttigs!

Tijdslimieten aanzetten

Apple heeft de optie om tijdslimieten aan te zetten op bepaalde apps. Hier kan je per dag een bepaalde tijd aan koppelen. Neem bijvoorbeeld alle social media apps en zet hier een tijdslimiet op van 30 minuten per dag. Als je jouw limiet van 30 minuten hebt bereikt worden de apps op non-actief gezet. Je krijgt geen meldingen meer en als je er op klikt staat er dat je jouw daglimiet hebt bereikt. Je kan er vervolgens wel voor kiezen om het tijdslimiet te verlengen, maar iedere keer word je wel geconfronteerd met het feit dat je al over je limiet van die dag zit. Het kan dus zeker een positief effect hebben op het verminderen van jouw schermtijd!

Telefoon ‘wegleg’ momenten inplannen 

‘Wegleg’ momenten inplannen op bepaalde tijdstippen van de dag. We zijn tegenwoordig zo gewend geraakt aan het altijd bereikbaar zijn en op zak hebben van onze telefoon. Toch hoeft dit niet ieder moment van de dag te zijn. Je kan bewuste momenten uitkiezen waarbij je jouw telefoon even weglegt. Dit kunnen momenten zijn, waarbij je met volledige focus aan bepaalde werkzaamheden moet werken of een project moet afronden. Het is fijn dat je niet kan grijpen naar je telefoon en niet gestoord kan worden door onverwachte meldingen. Iemand die jou wil bereiken kan echt wel even een paar uurtjes wachten!

Afscheid nemen van je social media accounts

Heb je op het moment social media accounts en hoeveel van deze accounts voegen daadwerkelijk iets toe aan jouw dag? Ik denk dat als je jezelf deze vraag stelt, je er al snel achter komt dat eigenlijk geen van deze social media accounts echt een essentiële toevoeging zijn aan jouw dag. Tenzij je een van deze accounts natuurlijk inzet voor je business. Dan wordt jij niet door de social media gebruikt, maar gebruik jij de social media. Ben je hier bewust van en ga van je social media weg, wanneer je doorhebt dat je niets nuttigs aan het doen bent.

Persoonlijke avondklok inlassen

Hoe vaak komt het bij jou voor dat je voor het slapen gaan nog even op je telefoon zit en er vervolgens een uur voorbij is gevlogen, terwijl je de intentie had om op tijd te gaan slapen? Als je dit herkent, kan je dit voorkomen door een persoonlijke avondklok in te lassen. Spreek met jezelf af om je telefoon rond een bepaalde tijd uit te zetten. Stel, je zet je persoonlijke avondklok om 22:00, dan gaat je telefoon om 22:00 uit of op vliegtuigstand. Op deze manier kan je niet meer gestoord worden en kom je eerder aan je nachtrust toe! 

Focus verleggen op gesprekken, sporten of andere hobby’s 

Er is meer in het leven dan die telefoon waar jij zoveel op zit. Verleg je focus en besteed meer tijd aan andere zaken. Ga vaker in gesprek met je naaste omgeving en kom tot diepere gesprekken. Je zal merken dat je hier veel meer voldoening uit haalt, dan dat je deze tijd aan je telefoon besteedt. Ook kan je meer aandacht besteden aan jouw favoriete sport. Ga een dagje extra sporten of besteed een extra dagje aan je hobby. Wanneer je bezig bent met je sport of hobby, kan je deze tijd al niet besteden aan je telefoon!

Probeer één of alle tips eens uit en ik weet zeker dat jouw telefoongebruik zal afnemen!

door: Stef Knibbeler