Meteen naar de inhoud

Het lentezonnetje op kantoor ☀️

Matthias Boer

Gepubliceerd op 29 Maart

Je zal het de komende tijd steeds vaker meemaken; je bent achter je bureau aan het werk en ziet buiten het prachtige lentezonnetje schijnen. “Kon ik maar even naar buiten…” is een gedachte die bij je opkomt. Toch zie je het niet als prioriteit tussen al je drukke werkzaamheden door en in de pauze kies je er toch voor om binnen te blijven. Echter, het is juist goed om in je pauze toch even lekker naar buiten te gaan. Je zou verwachten dat dit je meer tijd zal kosten dan dat het oplevert. In dit blog bewijs ik je het tegendeel en vertel je waarom het zo goed is om tijdens werktijd even een ommetje te maken in de heerlijke lentezon!

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe je de kille januarimaand door kan komen. We zijn nu meer dan twee maanden verder en de lente is weer begonnen! Het is langer licht, je hoort de vogeltjes fluiten en er verschijnt prachtige bloesem aan de bomen. Daarom leek het mij leuk om door te gaan op een van de tips uit de vorige blog. Namelijk de eerste tip: “Ga naar buiten!”

 

“Daarnaast heeft zonlicht een erg positief effect op ons humeur.”

 

Zon in je pauze

De zon is erg goed voor verschillende dingen in het menselijk lichaam. Zonlicht geeft uv-straling en doordat deze zonnestraling in contact komt met jouw lichaam, maakt het vitamine D aan. Deze vitamine is onder andere goed voor je weerstand en je botten. Erg belangrijk dus! Afhankelijk van je huidtype, kun je het best minimaal 15 tot 30 minuten per dag in de zon. Daarnaast heeft zonlicht een erg positief effect op ons humeur. Dit komt doordat het helpt bij de aanmaak van je gelukshormonen.

Weg van je werkplek

Oké, ik snap het. Je weet dat de zon goed voor je is, maar waarom zou je nou niet even doorwerken in deze drukke periode? Naar buiten gaan kost tijd en tijd kan je erg goed gebruiken als je het druk hebt. Maar probeer het eens te zien als tijd investeren! Verschillende wetenschappers en studenten hebben onderzoek gedaan naar wat de meest effectieve manier is van pauze houden. Zo kwam er uit verschillende onderzoeken uit dat het goed is om elk uur 5-minuten-pauzes in te lassen waarin je niets werkgerelateerd doet.

Tijdens het houden van een lunchpauze is het belangrijk dat je weg gaat van je werkplek, omdat je hersenen de werkplek associëren met concentreren en werken. Dit is het tegenovergestelde van pauze houden, waar je juist ontspant. Hieronder zie je nog meer redenen waarom je beter pauze kan houden buiten je werkplek.

Fantastische voordelen na het houden van een heerlijke pauze:

  • Je stresslevel daalt
  • Je creativiteit neemt toe
  • Je concentratievermogen krijgt een reset
  • Je hoofd is even leeg
  • Je productiviteit stijgt aanzienlijk

 

Even de benen strekken

Tot slot is het natuurlijk goed om achter je bureau vandaan te komen en de benen te strekken. Je zit tenslotte een groot gedeelte van de dag stil en het is ook gezond om even te bewegen, vooral in de buitenlucht. Daarnaast zal het ook fijn zijn om in je pauze een informeel gesprek te kunnen voeren met een collega en hierdoor even je gedachte van werk af te zetten. Een goed gesprek kan zelfs energie opleveren!

~ door Matthias Boer