Meteen naar de inhoud

Collega's leren kennen!

axiflex_detachering_werving_selectie_vacatures_gemeentebanen_X_icon

Team Axiflex

Gepubliceerd op 17 Maart

Onder het mom van leer je collega’s beter kennen, is aan een aantal collega’s gevraagd hoe zij bij ons terecht zijn gekomen en hoe hun carrières eruitzagen voor hun start bij Axiflex. Wat blijkt? Het hebben van een leuk en relevant netwerk is zo slecht nog niet. Sommige collega’s bleken namelijk al iemand uit de organisatie te kennen voordat ze hier aan de slag gingen. Na een succesvolle kennismaking en sollicitatie sloten ze aan bij het team.

Hoe hun leven eruitzag voordat toetraden, lees je hieronder.

Wat was jouw allereerste baan?

Valerie (28) – Vanaf mijn 15e heb ik gewerkt op festivals, in de horeca en als hostess bij een uitzend- en evenementenbureau: een typische scholierenbaan.

Stef (22) – Mijn eerste baan was bladsnijder in de tomaten glastuinbouw.

Bente (23) – Mijn allereerste baan was in de retail: als verkoopmedewerkster bij een kledingwinkel. Zowel achter de kassa als in de winkel. Ik hielp de klant met het vinden van een nieuwe outfit, of simpelweg een paar nieuwe sokken.

Maarten (44) – Mijn eerste baan was in 1996 bij de V&D Zuidplein op de elektronica-afdeling als verkoopmedewerker.

Gabriëlla (28) – Ik begon met een krantenwijkje voor de toen nog “Maasstad”, nu “Havensteder” als 13-jarige. Tijdens mijn studententijd heb ik ook nog verschillende bijbaantjes gehad bij een drukkerij, in de horeca en detailhandel.

Wat deed je vlak voordat je bij Axiflex kwam werken?

Valerie – Ik studeerde nog Bestuurs- en Organisatiewetenschap toen ik bij Axiflex begon. Ik werkte parttime in Amsterdam als onderzoeksassistent en af en toe bij Axiflex in mijn laatste studiejaar.

Stef – Voordat ik bij Axiflex kwam werken werkte ik als teamleider operations bij Opvallers.

Bente – Vlak voordat ik bij Axiflex kwam werken was ik mijn steentje aan het bijdragen in de bestrijding tegen de Coronapandemie als trainer Bron-en-contactonderzoek bij de GGD RR. Hier begeleidde ik nieuwe collega’s tijdens hun inwerktraject en gaf ik trainingen en cursussen over specifieke onderwerpen binnen het vak.

Maarten – Voordat ik bij Axiflex kwam werken was ik freelance digital marketeer voor diverse opdrachtgever.

Gabriëlla – Voordat ik bij Axiflex ging werken, werkte ik als controller bij Monki (kledingwinkel). Daar was ik verantwoordelijk voor alle administratie voor de winkel (audit/uren/kas), trainen van nieuwe medewerkers en ondersteunen van de manager.

Hoe ben je bij Axiflex terecht gekomen?

Valerie – Via Renette. Ik kende haar al voordat ik begon bij Axiflex.

Stef – Door een vriendin die Mireille, onze grafisch designer kende ben ik bij Axiflex terecht gekomen.

Bente – Na een leuke tijd bij de GGD heb ik uiteindelijk besloten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging waarin ik mijzelf kon ontplooien, uiteraard in een leuk team. Via mijn huidige collega werd ik gewezen op de openstaande recruiter vacature. Als ik eerlijk ben wist ik op dat moment weinig van het vak af, maar was ik al snel overtuigd na het horen van de werkzaamheden. Vooral het persoonlijk contact met verschillende mensen sprak mij aan. Zo doende ben ik na een sollicitatiegesprek, waarin ik veel van mijzelf heb mogen laten zien en veel te horen kreeg over de functie en het bedrijf, terecht gekomen bij Axiflex.

Maarten – Via Gabriella Meijer ben ik in contact gekomen met Renette Sastrowidjojo en na heel wat meetings te hebben gehad zit ik inmiddels sinds januari 2020 bij Axiflex.

Gabriëlla – Ik zocht een mogelijkheid om door te groeien in het bedrijf waar ik werkte, maar door bezuinigingen kon dat niet. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een werkgever die open stond voor zelfontwikkeling en mij uiteindelijk een stabiele job kon aanbieden, waar ik mijn toekomst kon gaan opbouwen. Axiflex heeft hierin heel veel voor mij betekend. Ik begon met het traineeship Participatiewet en kreeg tijdens het traineeship een fulltimebaan aangeboden als P.A. van Rénette. Dat heb ik met beide handen aangenomen en sindsdien niet meer weggegaan. Heb sinds de dag dat ik begon tot nu toe al zoveel geleerd en ik geloof dat dat de komende tijd niet zal veranderen.

Wat zijn de verschillen tussen je eerste baan en je huidige werk?

Valerie – Het fysieke van mijn eerste baan. Dit heb ik nu veel minder, want ik werk in een kantooromgeving.

Stef – Mijn eerste baan was heel fysiek zonder expertise of specialisme en passie. Deze baan is niet fysiek en wordt er veel meer gewerkt vanuit een specialisme en passie.

Bente – Nou, het eerste verschil dat in mij op komt is dat ik momenteel mensen help aan een baan i.p.v. aan een nieuw fashion item ;). Maar als ik daar nog even iets langer over nadenk, dan zie ik wel een groot verschil in de verantwoordelijkheid die ik draag in de functie die ik nu vervul en destijds van mocht proeven. In mijn huidige functie krijg ik veel vrijheid om mijn eigen draai te vinden, waardoor ik erg enthousiast en op mijn eigen goede manier te werk kan gaan terwijl wij allen eenzelfde goal nastreven.

Maarten – In tegenstelling tot alleen werken aan kortetermijnprojecten, werk ik binnen Axiflex samen met collega’s aan verschillende projecten met focus op het resultaat op zowel korte- als lange termijndoelen.

Gabriëlla – In de detailhandel ben je voornamelijk bezig met targets halen voor de dagomzet door producten te verkopen en dat alles in en om de winkel heen soepel draait is daarvoor nodig. Nu houd ik me vooral bezig met de juiste kandidaat te vinden voor opdrachten en dat dit soepel verloopt, maar ook daarin is het belangrijk dat alles in en om de ‘winkel’ (het team) goed verloopt om uiteindelijk het doel/target te bereiken.

Wat had je anders gedaan bij je eerste baan met de kennis die je nu hebt?

Valerie – Tijdens mijn eerste baan heb ik o.a. bij voetbalwedstrijden gewerkt, bijvoorbeeld in de Kuip. Het kwam weleens voor dat ik achter de verkoopbalie aan de kant van de harde kern moest werken. In de pauze kwamen er hordes mensen tegelijk die van alles bestelden. Tappen kon ik niet goed; je wil liever geen bekers vol schuim als je bier besteld. Ik werd daardoor voor van alles uitgescholden en wilde liever niets terugzeggen tegen deze hooligans. Ik zou nu eerder lachen om de absurditeit hiervan en hierboven staan.

Stef – Ik zou aangeven het bedrijf meer te kunnen bieden vanuit een andere functie, in plaats van het uitvoerende werk.

Bente – Dit komt uiteraard met de leeftijd, maar als ik terugdenk aan mijn eerste baan denk ik dat ik wel iets meer overtuigd zou kunnen zijn geweest van mijn eigen kunnen. Ik keek vaak eerst de kat uit de boom, maar ervaring leert dat je soms meer in je hebt dan je denkt en dat mag je zeker, ook in een eerste baan al laten zien. 

Maarten – Meer aandacht gegeven aan de DNA van de organisatie. Niet alleen maar kijken naar wat we aan het doen zijn maar vanuit de ‘waarom’. 

Gabriëlla – Ik heb daar eigenlijk niets op te bedenken. Ik heb altijd met dezelfde instelling mijn werk gedaan, met plezier en leergierigheid.

Wat voor tip kun je geven aan jongeren die voor het eerst gaan werken?

Valerie – Studeer je nog? Probeer dan door te gaan tot het voor jou hoogst haalbare. Belangrijk is wel dat je dit wel enigszins leuk moet blijven vinden en het doet omdat je dit zelf echt wil en het nodig denkt te hebben. In de praktijk leer je ook een hoop. Wel is het soms natuurlijk makkelijker om de praktijk in te treden als je relevante diploma’s op zak hebt. Daarnaast: weet wel dat hoogopgeleid zijn niet per definitie gelijk staat aan een bovengemiddeld startsalaris. Wees niet bang om hier hard voor te werken en jezelf eerst te bewijzen. En cliché, maar waar: laat geld niet je enige motivatie zijn, want dit gaat je op de lange termijn helaas vaak alsnog tegenvallen.

Stef – Probeer bij zoveel mogelijk verschillende bijbaantjes te werken. Alleen zo kom je erachter waar je interesses en kwaliteiten liggen. Door zoveel mogelijk verschillende baantjes aan te nemen, zul je eerder hetgeen vinden wat jou echt intrinsiek interesseert. Wanneer je weet wat dit is, kan je je hierin specialiseren en vervolgens met dit specialisme je geld verdienen!

Bente – Pak elke kans die je krijgt om jezelf te laten zien aan. Daarmee blijft het voor jou een uitdaging en is de voldoening die je haalt uit het doen van je werkzaamheden des te groter. 

Maarten – Vraag jezelf eerst af wat je motivatie is om te werken. Doe je het om relevante werkervaring, werk je alleen om de rekeningen te betalen of ga je voor de interne groeikansen. Door dit alvast van tevoren te bepalen en bespreken maak je veel meer kans op een baan die bij jou past.

Gabriëlla – Groeien kun je alleen door het werk ook echt te doen en je werkzaamheden je specialiteiten te laten worden. Geld is leuk, maar laat zien wat je aan tafel brengt voor een organisatie, zodat je ook zelf het gevoel hebt dat je hebt gewerkt voor je centen en dat is niet alleen opdagen! Werken is een groot gedeelte van je week en uiteindelijk je leven, zorg ervoor dat je doet wat je leuk vindt! Ontdek waar je voldoening uit haalt en onderzoek dat steeds bij jezelf, zodat je een leuke baan vindt en weet wat jijzelf, maar ook je werkgever aan je heeft. Een hoog salaris, bonussen en andere extra’s moet je verdienen, niet verwachten!

Weet jij nog wat jouw eerste bijbaantje was? Welke weg heb jij bewandeld, om te komen waar je nu bent? Deel jouw verhaal hieronder met ons!