Meteen naar de inhoud

Werken buiten werk?!

Stef Knibbeler

Gepubliceerd op 19 mei

Veel mensen zullen na een lange werkdag van 9 tot 5 lekker thuis op de bank ploffen. Zodra het 5 uur is, is voor hun de werkdag afgesloten en is het tijd om te relaxen. De knop van ‘werkmodus’ omzetten naar ‘chillmodus’. Groot gelijk!

Toch werkt het bij mij niet helemaal zo. Als het bij mij 5 uur is sluit ik mijn werkdag op werk af, maar open ik een nieuwe werkdag voor mezelf. Dit is een persoonlijke werkdag waarin ik ga werken aan mezelf (persoonlijke ontwikkeling). Dit kunnen eigen opdrachten of zzp-opdrachten zijn, maar ook het vergaren van nieuwe kennis of vaardigheden binnen mijn vakgebied valt hieronder.

Maar waarom doe ik dit dan? Is werken van 9 tot 5 nog niet lang genoeg voor mij? Waarom zet ik mezelf ook niet gewoon in de chillmodus zodra het 5 uur is?

Deze vragen kan ik beantwoorden met het volgende; ik zie deze werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling niet als werk, maar als hobby. Waar iemand als hobby kan genieten van het bankhangen kijkend naar een goede serie, kan ik als hobby genieten van het bouwen van een nieuwe website, opstellen van een voedingsschema, nieuwe kennis opdoen vanuit een interessant boek, werken aan mijn fysieke doelen of het bewerken van content.

Dit stukje genieten komt voort vanuit het besef van groei. Wanneer ik namelijk deze bezigheden doe in mijn vrije tijd, ontstaat er een gevoel van groei en ontwikkeling. Voor mij is dit een heerlijk gevoel. Het geeft mij de blijdschap dat ik niet stil sta en dat ik iedere dag een beetje beter wordt. Verder zijn dan ik gisteren was en nog verder dan vorige week.

Naast dat dit een fijn gevoel opwekt, heeft het ook voordelen voor je werkgever. Doordat jij je ontwikkelt en op persoonlijk vlak groeit, kan je jouw nieuwe kennis en vaardigheden meenemen naar je werk. Zo word je niet alleen op persoonlijk vlak beter in wat je doet, maar groei je ook op je werk. Niet alleen word jij er gelukkig van, maar je baas zal dit ook kunnen waarderen!

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit gevoel van voldoening een heerlijk gevoel zal vinden. Sommigen hebben het alleen nog té weinig ervaren of staan er niet voor open. Als ik ongevraagd advies mag geven 😉 , zou ik het volgende willen zeggen: Probeer eens een half uurtje per dag (buiten om je werk) tijd aan je eigen ontwikkeling te besteden. Gewoon iets doen wat je normaal niet zou doen. Iets buiten je huidige veilige patroon. Iets waarbij je nieuwe kennis of ervaring op doet. Elke dag iets nieuws leren en toewerken naar persoonlijke doelen. Probeer dit een weekje uit en bevraag jezelf, wat je na zo’n half uurtje persoonlijke ontwikkeling voelt! Is het een fijn gevoel? Voel je je voldaan en heeft het toegevoegde waarde aan je dag? Ik weet zeker dat het bij velen positief zal uitpakken! En zo niet, dan heb je toch maar eens iets buiten je huidige vaste patroon geprobeerd (gegarandeerd een stukje groei dus).

Door: Stef Knibbeler